Friday, November 25, 2011

Tahun Baru, Azam Baru.


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, masih lagi diberi nafas oleh Allah s.w.t. sehingga detik ini. Semoga tahun 1433 yang akan datang (esok) akan menjadi tahun yang lebih bermakna, dan lebih memberi manfaat kepada kita semua, insyaAllah. Tahun ini ditinggalkan dengan beribu kenangan supaya dapat dijadikan pengajaran untuk tahun-tahun yang seterusnya. ,

Pengajaran daripada peristiwa Hijrah
Hijrah telah melahirkan beberapa pendekatan berikut:
1. Sunnah Nabi keluar ke tempat jauh dengan ditemani seseorang (Saidina Abu Bakr).
2. Hijrah di waktu malam adalah paling sesuai untuk bermunajat kepada Allah, kerana pada waktu itu ramai di kalangan pihak musuh sedang seronok tidur.
3. Tidak salah mendapat dan menggunakan khidmat orang kafir bagi tujuan maslahat Islam sepertimana baginda menggunakan khidmat Abdullah Bin Uraiqit (Nasrani) menjadi petunjuk jalan ke Madinah.
4. Baginda mengatur strategi berdakwah agar tidak dapat dikesan oleh musuh dengan menghilangkan kesan tapak kaki dengan puluhan tapak kaki kambing yang diusahakan oleh Amir Bin Fuhairah.
5. Memberi pengiktirafan dan kepercayaan kepada seorang remaja/belia dalam kerja-kerja dakwah sepertimana baginda mengarahkan Saidina Ali Bin Abu Talib menggantikan tempat tidurnya.
6. Memberi pengiktirafan dan kepercayaan kepada seorang muslimah berperanan dalam memberi saham seperti Asma Binti Abu Bakar.
7. Memberi pengiktirafan dan kepercayaan kepada seorang remaja, Abdullah Bin Abu Bakr untuk mendapatkan rahsia bagi memudahkan kerja-kerja dakwah.
Sesungguhnya setiap daripada individu muslim, boleh memainkan peranannya sebagai anggota jamaah menurut kadar kemampuan dan ilmunya bagi memajukan Islam pada kadar yang termampu.
Supaya kita semua dikurniakan kebijaksanaan untuk memilih akhlak yang terbaik sehingga akhir hayat. InsyaAllah, Amin.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...